h e t  e i l a n d  D U I V E L A N D 

Duiveland is een voormalig eiland dat in de loop van de 12e eeuw werd bedijkt. De naam Duvelant komt in 1206 voor het eerst voor en heeft betrekking op de persoonsnaam Duve of Duive. Duiveland was ingedeeld in vier rechtsgebieden, of bannen, te weten Ouwerkerk, Nieuwerkerk, Botland en Capelle. In 1305 werd ten noordoosten van het eiland een gedeelte van het eiland Dreischor herdijkt. Dit stuk werd aanvankelijk Nieuw- of Klein-Dreischor genoemd maar is tegenwoordig bekend onder de naam Sirjansland. In 1353 werden enkele schorren aan de oostzijde van Duiveland bedijkt, het 'Oosterland van Duvelant". In 1468 vond een laatste uitbreiding van het eiland plaats toen Bruinisse werd bedijkt. In 1610 werd er een dam aangelegd tussen Schouwen en Duiveland en ontstond het eiland Schouwen-Duiveland.


 

 

D E   K R E K E N   V A N   O U W E R K E R K

De grootte van de dijkdoorbraak tijdens de watersnoodramp van 1953 en de tijd die het kostte om het ontstane gat te dichten, in combinatie met het getijdeverschil, zorgde voor een wijdvertakt binnendijks krekenstelsel. Zo ontstonden de kreken van Ouwerkerk. In het 140 hectare tellende natuurgebied groeien eiken, populieren, essen, iepen en beuken. In het gebied broeden tientallen zangvogels. Daarnaast komen er kramsvogels, ijsvogels, zwanen, spechten en futen voor in het gebied.

 

 

Dit gebied is een zichtbaar litteken in het landschap als gevolg van een dijkdoorbraak tijdens de Watersnoodramp van 1953. Het water heeft hier bijna meer dan een jaar in- en uitgestroomd. Pas daarna kon men het gat dichten. De kreken die je hier ziet zijn door dat stromende water ontstaan.

 

 

De Weg van de Buitenlandse Pers bij Ouwerkerk is na de watersnoodramp van 1953 aangelegd en dankt zijn naam aan de belangstelling die de internationale pers gaf aan de ramp en aan Ouwerkerk, een van de zwaarst getroffen dorpen. Het was ook een eerbetoon omdat dankzij die aandacht ook veel hulp uit het buitenland werd gegeven.

 

 

 

B O E R E N Z W A L U W

De boerenzwaluw is een echte boerenlandvogel, de luchtacrobaat van het boerenerf. De nesten worden bij voorkeur gemaakt in boerenschuren en loodsen, waar ze in en uit kunnen vliegen. Van april tot oktober verblijven zij in Nederland, de winter wordt in zuidelijk Afrika doorgebracht. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met het boerenland: waar vee is, zijn boerenzwaluwen om vliegen te vangen.

 

 

 

P U T T E R   O F   D I S T E L V I N K