h e t  e i l a n d  S c h o u w e n

Schouwen is een voormalig eiland dat tegenwoordig deel uitmaakt van Schouwen-Duiveland. Ter plaatse bevond zich een groot veengebied dat al voor de jaartelling door de zee werd aangetast. Later werd in het gebied zeeklei afgezet. Zo ontstond een eiland tussen het Schouwemarediep en de Oosterschelde, dat van de eilanden Bommenede, Dreischor en Duiveland was gescheiden door een zeearm, de Gouwe. Na de stormvloed van 1134 werd rond Schouwen een ringdijk aangelegd. In 1374 werd de noordelijke tak van de Gouwe afgesloten door twee dammen en ingepolderd (Noordgouwe). De Sonnemare, tussen Bommenede en Dreischor, verzandde nu snel en werd in 1401 ingepolderd. In 1610 werd ten slotte een dam aangelegd tussen Schouwen en Duiveland.


 

S T R A N D C L U B   Z E E

 

 

A A L S C H O L V E R S

Strandplevieren, rosse grutto’s, aalscholvers en eidereenden. Rotganzen, lepelaars, torenvalken en scholeksters. Visdieven, kluten, futen en ijsvogels. Schouwen-Duiveland is een eiland waar vogels kunnen broeden, op het strand, tussen de stenen, op of juist achter de dijken. Het is een gebied waar ze hun jongen groot kunnen brengen. Waar ze uit kunnen rusten en bij kunnen tanken, op weg van het noorden naar het zuiden of andersom. Bij laag water scharrelen de vogels hun maaltje bij elkaar op de drooggevallen slikken en platen. Staat het water hoog, dan rusten ze op en achter de dijken, in brakke moerasgebieden zoals inlagen en karrevelden.

 

 

 

F L A A U W E R S   I N L A A G

Bij eb vallen de zandplaten en slikken droog en stromen oude haventjes leeg. Het water stroomt door de Oosterscheldekering de Noordzee in. Als het vloed is, stroomt het water de Oosterschelde in. Vogels vliegen landinwaarts en wachten achter de dijk op eb.

 

 

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde. De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

 

De Zuidkust van Schouwen is hét vogelwalhalla van de Zuidwestelijke Delta. Niet alleen op de voedselrijke zandplaten en slikken komen duizenden kustvogels voor, ook landinwaarts in de inlagen zijn verschillende vogelsoorten te vinden. Tienduizenden, soms honderdduizenden vogels zij aan zij.

 

 

 

Z E E H O N D

 

 

T A F E L E E N D

 

 

Common Redshank, Tringa totanus - Strandlopers, Tureluur

 

 

WESTENSCHOUWEN

 

 

BOSWACHTERIJ WESTENSCHOUWEN 

 

 

Meadow Pipit, Anthus pratensis - Kwikstaarten, Graspieper

 

 

SNEEUWKLOKJES 

 

 

ZEELANDBRUG

 

 

Smew, Mergellus albellus - Eenden, Nonnetje

Zeelandbrug